Svettmottagningens logga

Kafka-processen


Avtandil utsattes för ett rasistbrott i Moskva 2004, och blev blind efter att syra hällts i hans ögon. 

I Sverige fick Avtandil asyl. Han har opererats ett flertal gånger via St Eriks ögonsjukhus i Stockholm med hornhinnetransplantationer. Läkarna har räddat ögonen, men synen är borta.

Avtandil lider av hyperhidros från ansikte och huvud. Han har ärvt sitt handikapp från sin morfar i Georgien. 

Den salta svetten rinner ner i hans sargade ögon och orsakar erosioner (sår) på de transplanterade hornhinnorna.

Region Stockholm varken kan eller vill behandla Avtandils hyperhidros. Men personalen på syncentralen på Långbro informerade om Svettmottagningen och samlade in pengar för sin första behandling med botulinumtoxin typ B.

Avtandil är blind men har utbildat sig i Sverige och lär äldre i Huddinge kommun att hantera mobiler, datorer och “paddor”.

Innan den lyckosamma behandlingen på Svettmottagningen gick Avtandil till psykolog för att hantera effekterna av hyperhidros.

När behandlingen slutade att ges i Region Stockholms regi, hjälpte Svettmottagningen Avtandil att få EU-vård gratis via systerkliniken i Köpenhamn.

-Det var mina bästa år i Sverige, menar Avtandil. Mitt liv fungerade. 

När regionerna och specialistföreningen inom hudsjukdomar (SSDV) skrev om riktlinjerna för behandling av hyperhidros kastades de flesta patienterna tillbaks till ruta ett. Alla som svettades från andra ställen än händer och armhålor, exkluderades.

Hudkliniken på Karolinska i Huddinge avslog Avtandils begäran om vård.

Avtandil försökte få hjälp via individuella vårdärenden (IVÄ), men de hänvisade till regionernas och specialistföreningens (SSDV) riktlinjer “att bara händer och armhålor ska behandlas i svensk sjukvård.”

I denna Kafka-process får Avtandil hjälp för 100.000-tals kronor för sina ögon, och notan blir än dyrare om svetten rinner ner i ögonen eftersom ögat förstörs. Och möjligheten att göra en bra prestation på arbetet minskar avsevärt om Avtandil inte får hjälp med botulinumtoxin. 

Min reflektion som specialist inom hyperhidros, är att hudläkarna i Region Stockholm är okunniga och inte kan behandla hyperhidros. Vidare att hudläkarna i Region Stockholm inte vill lära sig att behandla hyperhidros. Patienter som Avtandil som svettas från “fel ställe” blir lidande av Region Stockholms brist på kunskap och lust att lära sig att behandla hyperhidros.

Carl SwartlingSe fler liknande inlägg

Massmedia

Brev från en medlem i SSDV

Vinterkläder och Svettning