Svettmottagningens logga

Armsvett

I armhålorna finns tre olika typer av svettkörtlar; ekkrina, apokrina och apoekkrina. De apokrina svettkörtlarna producerar en knappt synlig lite oljig energirik svett som vid kontakt med hudytan äts av hudens bakterier. De nedbrytningsprodukter som bildas avger den karaktäristiska svettlukten. De ekkrina svettkörtlarna gör den svett som syns och som orsakar svettfläckar på kläderna. Denna svett består av vatten och koksalt. De apoeekkrina körtlarna är en hybrid av de ekkrina och apoekrina. Dessa körtlar gör liksom de ekkrina rikligt med svett som består av vatten och koksalt. Könshormoner stimulerar de apokrina och apoeekrina svettkörtlarna vilket förklarar att många med besvärande armsvett debuterar i tonåren.

Hur är det att ha armhålssvett?

Det är många som upplever överdrivna svettningar under armarna som obehagligt och generande. Stora fläckar på kläder döljs med svarta färger, dubbla lager och att hålla armarna utefter kroppen. Problem med armsvett börjar oftast i tonåren och är inte sällan kopplat till uttalad svettning från ljumskar/rumpa.

Hur behandlar vi armhålssvett?

Vi behandlar med mikroinjektioner med botulinumtoxin över det hårbeprydda området i armhålan. Behandlingen tar 5-10 minuter. De flesta vill inte ha bedövning, en del använder bedövningskräm (EMLA) och enstaka får kortverkande morfin i en kanyl i armvecket. MiraDry är ett alternativ till botulinumtoxin. Med mikrovågor förstörs svettkörtlarna i armhålan efter bedövning. Vid MiraDry ska armhålorna vara rakade 3 dagar innan behandlingen, efteråt kan det finnas smärtor som efter en lokal operation.

Vid behandling med botulinumtoxin är över 90 % nöjda i 3-12 månader, medan vid MiraDry kan långvarig effekt uppnås hos 50 % efter 1 behandling, och 75 % efter 2 behandlingar.

Vilka är biverkningarna?

Eventuella biverkningar är lindriga och övergående. Torrhet som kräver en mjukgörare under 1-2 veckor upplever vissa. Även att man svettas mer på annat ställe under en kort period rapporteras av vissa.

Det här kan du göra för att undvika armhålssvett

  • Använd antiperspirant deodorant varje dag.
  • Använd t-shirts, skjortor och tröjor som sitter löst runt armhålorna, helst bomull så att huden kan andas ordentligt.
  • Tänk på att färgvalet på kläderna kan avslöja svetten mer eller mindre. I vita och svarta kläder syns svetten inte lika mycket, men om svetten får torka in i svarta tyger kan det bli vita kvarlämningar.
  • När man ändå besöker toaletten passa på att tvätta sig under armarna med svalt vatten samt torka med papper.
  • Kvinna som är fri från armsvett

    Skillnaden mellan deodorant & antiperspirant

    Deodoranter fungerar inte så att man slutar svettas, utan de döljer endast lukten och minskar antalet bakterier. Deodoranter som innehåller zink har antibakteriella egenskaper, vilket minskar svettlukten men inte svetten. Antiperspiranter dämpar svettproduktionen beroende på att de innehåller en ganska hög procent aluminiumklorid, vilket har en sammandragande effekt på svettkanalerna.