Svettmottagningens logga

Patientberättelser

Vi har bett patienter att beskriva hur det är att ha hyperhidros och hur det känns att få behandling. Sedan vill vi också förmedla känslorna efter att ha fått behandling med botulinumtoxin, ibland i kombination med tabletter. Vi är naturligtvis intresserade av fler beskrivningar av hur det är att ha hyperhidros; hur det känns, hur vardagen påverkas, hur kontakten med andra människor påverkas. Sedan vill vi också delge den glädje eller bara lättnad som upplevs efter en lyckad behandling. Naturligtvis vill vi också beskriva behandlingen i stort, även det obehag som det kan vara med en del nålstick även om man får bedövning. Vi är med patientfallen måna om att berätta allas historia; män som kvinnor, vuxna som barn, svenskfödda som utlandsfödda, friska som sjuka, rika som fattiga. Vi är alltså intresserade av att förmedla bilden av hur alla människor med hyperhidros upplever sin situation före och efter behandling.

För Er som bara vill ställa frågor så är det ett annat forum. Gå till fliken ”Vanliga frågor”. Vår medicinskt ansvarige läkare, Carl Swartling, besvarar frågorna via e-mail.

Maria - 32 år

Före behandling

När jag sökte Svettmottagningen på Sophiahemmet var jag riktigt ledsen för att jag hade stora LP-skivor under armarna. Bara svarta kläder och alltid extratröja för att dölja fläckarna. Jag var tvungen att ha med mig extra tröjor i samma färg för att ingen skulle märka att jag hade bytt tröja. Toalettbesöken var många för att tvätta mig ren. Kände mig alltid ofräsch!!!

3 veckor efter behandlingen

Supernöjd!!!! Jag tänker på svetten varje dag men nu gör jag det för att jag är så glad. Det känns helt sjukt att vara helt torr även när jag tränar. Konstigt nog så är jag fortfarande rädd för att sätta fläckar och ibland kan det kännas som att svetten ska komma men känner jag i armhålan är det helt torrt. Jag ska på fest ikväll och jag ska ha en färgglad tröja som smiter åt. Tidigare var det bara svart, gärna säckiga tröjor och i dubbla lager. Jag skulle betala ur egen ficka för denna behandling men egentligen tycker jag inte att det är ett kosmetiskt problem. Jag har inga problem med mina rynkor eller mina bröst. Därför är det jättebra att man inte behöver betala mer än ett vanligt läkarbesök!

Calle - 19 år

Före behandling

Jag svettas från händer, fötter och armhålor. Värst är det med händerna eftersom man ska hälsa eller ta i folk på annat sätt. Armhålorna är också jobbiga eftersom man alltid måste ha extra tröjor och att det syns när man har ansträngt sig eller blivit lite nervös. Doktorn frågade mig vad jag ville behandla först. Det var jättesvårt eftersom alla ställena inte kunde behandlas samtidigt. Eftersom jag söker jobb och tycker att det är skitjobbigt att hälsa så valde jag att behandla händerna först. Armhålorna gick att behandla samtidigt och därför gjorde jag båda samtidigt. Fötterna får jag behandlade tidigast om 3 månader eftersom man inte ska ge tätare behandlingar. Det är jättejobbigt att svettas om fötterna på vintern eftersom man blir så kall.

4 veckor efter behandlingen

Wow!!! Aldrig får man vara normal – nu är jag så torr om händerna att jag måste ha mjukgörande kräm. Samtidigt känner jag att det är mycket lättare att vara med människor utan att tänka på mina händer hela tiden. Jag är faktiskt riktigt sugen på att börja data tjejer och hålla handen på långa promenader (Haha!). Doktorn sa att jag kunde bli svag i fingrarna någon vecka men så blev det inte. Jag kände inga stick vid behandlingen men det var rätt otäckt att få bedövningen. Men inte värre än hos tandläkaren. Nu ska jag beställa tid för behandling av fötterna om 2 månader.

Birgitta - 75 år

Före behandling

När jag var ung svettades jag mycket från armhålorna. Minns att jag sydde dit absorberande kuddar i tyget för att svetten inte skulle synas på blusar och tröjor. Usch, det var en hemsk period! Sedan försvann mina besvär när jag fick mitt första barn. Vet inte varför det blev så men jag kände en stor lättnad. Dessvärre började jag svettas från ansiktet och sedan i hårbotten, bak i nacken. Jag var 45 år och trodde jag hade hamnat i klimakteriet men alla prover visade att allt var normalt. När jag sedan hamnade i klimakteriet blev det värre men det hjälpte inte att jag tog östrogentabletter.

Mitt sociala liv känns förstört. Det räcker med att jag städar eller går till bussen för att jag ska bli helt blöt i håret och svetten droppar från pannan. Ibland måste jag ha pannband och min frisyr är en ständig lugg som ska dölja svetten i pannan. Jag vill inte gå bort på fester eller till mina väninnor längre. Jag är isolerad. På sommaren sitter jag i skuggan. ”Varför sitter inte du med oss mormor?” brukar mina barnbarn fråga. ”Mormor tål inte värme”, svarar min dotter. Det är hemskt!

När jag kom till Svettmottagningen hade jag inga förhoppningar men hoppet är det sista som överger en.

4 veckor efter behandlingen

Två dagar efter behandlingen storstädade jag. Jag var helt torr i ansiktet, håret var inte blött och nacken var helt normal. Jag blev förundrad, sedan skrattade jag. Jag gick en lång promenad och jag började svettas på ryggen men inte en droppe från ansiktet. Jag kan inte beskriva min tacksamhet. Fastän jag är gammal så känns det som jag har fått ett nytt liv! Läkaren frågade om biverkningar men jag har egentligen inte tänkt på att jag har haft svårt att lyfta ögonbrynen under ett par veckor. Den biverkan känns obetydlig jämfört med hur behandlingen har förändrat mitt liv. Alla sticken som jag fick var OK. Jag erbjöds bedövning med ett morfinpreparat men jag har rätt hög smärttröskel och tackade därför nej till erbjudandet. Hela behandlingen tog ca en kvart.

Mamma till Jonas - 13 år

Före behandling

Jonas har alltid svettats mycket från händerna och fötterna. Han har alltid varit varm och svettats lätt vid ansträngning. Det ligger nog i släkten eftersom Jonas har kusiner med mycket svettproblem. När han var yngre hände det att kompisarna inte ville hålla hans händer vid ringlekar. Jag och pappa Lasse blev ledsna men Jonas verkade inte bry sig. Vi diskuterade med en skolsköterska som sa att det sannolikt kommer att växa bort. Men det gjorde det inte utan nu när Jonas har hamnat i en känsligare ålder har det blivit ett enormt problem. I början ville han inte prata om det men sedan berättade han att det var jobbigt och att han inte ville vara med på gymnastiken när det var dans. Vi provade Absolut Torr men det funkade inte utan Jonas blev bara torr i huden fastän svetten fortsatte att blöta ned händer och fötterna. Nu har det blivit akut kris efter att en kompis hade skojat med Jonas och sagt att han satte fläckar på skolbänken. Nu vill han inte gå i skolan. Vi har googlat och läst om Botox men känt oss tveksamma eftersom det bara ges på skönhetskliniker. Men så fick vi se att det fanns på Sophiahemmet. Även om Botox anses vara ett nervgift så vill både jag och Lasse att Jonas ska få hjälp.

4 veckor efter behandlingen

Det gick vägen! Hela familjen är oerhört tacksam och glad över att vi tog beslutet att ge Jonas behandling. Vi diskuterade behandlingen redan vid första besöket och vi fick bestämma om behandlingen skulle ske i narkos eller med vanlig tandläkarbedövning. Jonas ville försöka att få behandling direkt vid första besöket. Läkaren lade på EMLA-kräm vid handleden som fick sitta på en timme. När bedövningen sedan gavs gick det faktiskt bra och Jonas tyckte det var OK även om han var rädd. Han kommer vilja ha samma bedövning nästa gång. Fast det är skönt att läkaren erbjuder även narkos. Det känns tryggt. Jonas är så glad och han går till skolan utan problem. Vi tittar och känner på hans händer och förundras över hur en blöt hand kan bli så varm och torr. Jag vill med denna berättelse stötta alla föräldrar som har barn som lider av hyperhidros. Det är så diagnosen heter som vår son lider utav.

Kommentarer efter behandling

Jag var hos er för några månader sedan och fick behandling för svett i händer och armhålor och ville bara säga att jag är mycket nöjd med resultatet.

Jag vill även berömma er för ert professionella behandlande av patienterna. Normalt när man går till läkare tycker jag alltid att läkarna är rätt nonchalanta, ointresserade av patientens problem och dryga. Men hos er var det tvärtom, väldigt ödmjuka, trevliga, skämtsamma, tog er tid med patienterna och jag kände mig väldigt väl bemött. Så om ni hade en kundundersökning skulle jag gett toppbetyg!

Så ett stort tack för er hjälp, den bästa julklapp jag någonsin fått!

Mvh Erik

Hej alla på svettmottagningen!

Först ett stort TACK till er! Alla jag träffat hos er är så välkomnande och trevliga!

Jag är oändligt tacksam för den hjälp jag fått. 🙂

Det är som ett under att efter en promenad först känna hur värmen stiger, stressen ökar, uppleva stressen av att svetten snart kommer rinnande – och så GÖR DEN INTE DET!!! Attacken från svettkörtlarna i huvudet uteblir, trots att det känns som om de är på gång. Svettningarna i nacke och på rygg avtar fortare – kanske för att stressen minskar när svetten inte rinner från huvudet.

Som extra bonus kommer jag säkert att gå ner i vikt. Jag har undvikit promenader när jag är på väg någonstans, för att slippa bli genomblöt vid framkomsten. Nu kan jag promenera på utan att tänka på det.

Ännu en gång: TUSEN TACK!

På återseende!

/L E

Hej,

När jag var och besökte er fick jag en spännande upplevelse där bedövningen inte tog som den skulle och smärtan kändes rejält.

Nu har det gått nästan 5 veckor, och jag är djupt imponerad av resultatet. Jag kan vid vissa tillfällen fortfarande svettas om fötterna men då blir jag lite fuktig och inte sjöblöt.

I och med detta så jag har blivit av med mitt värsta problem, att fötterna stank!. Nu har jag torra och fräscha fötter!

Det är svårt att utrycka sig i ord hur tacksam jag är över er hjälp, TACK! Vill även passa på och ge er cred till alla jag träffade som var otroligt trevliga, kändes inte som ett sjukhus. 🙂

//Från en tacksam och otroligt nöjd Uppsala kille !

Hej!

Jag fick min första behandling mot handsvett hos Er. Jag vill bara säga att jag är nöjd lång över förväntan!!! Visste att jag led MASSOR av handsvetten, men anade inte HUR mycket förren jag fick uppleva skillnaden! Så stort tack för ett jättebra stöd från Er som jobbade, gick bra trots min rädsla för nålar och sprutor vilket ju är otroligt :)

Får se hur länge behandlingen håller, sen ses vi garanterat igen!

MVH/ MS

Hej!

Jag va inne för några veckor sen och fick behandling i ansiktet. Jag mailar för att berätta att det har fungerat jättebra! Jag har slutat svettas i ansiktet och huvud, förutom runt ögonen som vi inte tog. Det är fortfarande lite svårt att fatta och justera beteendet man har haft i 14 år. Jag är iaf väldigt nöjd med både hur jag blev mottagen och resultatet av behandlingen. Jag känner även att det har påverkat andra delar av kroppen, i och med att jag inte blir stressad av svettningarna i ansiktet längre, svettas jag inte lika länge andra ställen som jag gjorde innan behandlingen.

Efter att jag fick behandling hos er har jag fixat ett extrajobb och även vågat göra saker jag hade haft problem med innan, som t.ex klassfest. Det är otroligt skönt att kunna slippa svettningarna i ansiktet, och det har gett mig mer tid att fokuserat på andra saker.

Jag pratade även med min läkare här i Malmö om behandlingen och han verkade väldigt intresserad.

Jag ser fram emot nästa gång och tackar så mycket för hjälpen jag fick.

Mvh D

Hej!

Jag var hos er i December och fick min första botoxbehandling. De senaste tre månaderna har varit helt underbara! Jag åkte till Sydamerika strax efter behandlingen och jag har aldrig i mitt liv kunnat njuta så mycket av en semester som denna gång. Tack vare behandlingen behövde jag inte tänka på vilka kläder som skulle dölja mina starka svettningar mest. Varje gång man tittade efter om man faktiskt svettades upptäckte jag med ett leende att jag faktiskt inte behövde oroa mig. Det är helt underbart!

Jag var egentligen helt emot botoxbehandling, men eftersom resultatet är så positivt så har jag bestämt mig för att det kanske är värt det iaf.

Hälsningar M

TACK FÖR ATT NI FINNS!!!!

Fredagen förra veckan fick jag mina första sprutor, i armhålor och på rygg. Efter en vecka känner jag mig helt torr. Jag kan vara ute och promenera med hundarna utan att behöva byta en genomsvettig tröja när jag kommer in. Vid stressiga tillfällen har jag också hållit mig torr.

Det konstiga är att mina svettningar under byst och vid ljumskar har avtagit också.

Jag behöver inte längre bära omkring på extra kläder i väskan.Behöver inte bära lager på lager. Det ska bli roligt att köpa kläder i andra färger än i svart och vitt. Nu längtar jag till sommaren!!!!

Tack för erat professionella bemötande, ni fick mig att känna mig trygg.

Ännu en gång TACK TACK TACK!!!!

På återseende! Marie