Svettmottagningens logga

Ljumsksvett & rumpsvett

På samma sätt som i armhålan så finns både ekkrina och apokrina svettkörtlar i ljumskar och rumpa. De apokrina körtlarna gör en liten mängd oljig svett som är energirik och som vid nedbrytning av hudens bakterieflora kan avge den typiska svettlukten. Den apokrina svetten ger inte upphov till svettfläckar. De ekkrina svettkörtlarna producerar en svett bestående av vatten och koksalt. Denna svett kan vara så riklig att den ger besvärande ljumsksvett och underlivssvett (hyperhidros).

Hur är det att ha ljumsksvett och rumpsvett?

Det finns hela tiden en rädsla att blöta genom underkläder och byxor. Att resa sig upp och ha satt en blöt fläck på stolen upplevs som mycket generande. Klädval blir viktigt. Byxor med grovt tyg typ jeans är det som föredras även varma sommardagar. Man känner sig ofräsch och ibland äcklig. Denna känsla kan leda till att man bl a avstår samliv.

Hur behandlar vi ljumsksvett och rumpsvett?

Bedövning ges oftast med kortverkande morfin i en kanyl i armvecket. Mikroinjektioner med botulinumtoxin ges sedan med en tunn nål. Tar ca 10 min.

Efter 2-3 dagar upplevs effekten i form av minskad eller upphörd svettning. De flesta är nöjda under en period motsvarande 3-12 månader.

Vilka är biverkningarna?

Efter 2-3 dagar upplevs effekten i form av minskad eller upphörd svettning. De flesta är nöjda under en period motsvarande 3-12 månader.