Svettmottagningens logga

Skadad och lämnad


“I krig är det en hederssak att ta hand om de sårade på slagfältet. I svensk sjukvård lämnas 100-tals patienter efter misslyckade operationer utan hjälp.”

Christer älskar sitt arbete. Och han är duktig som skötare; förstår lidandets anatomi, den psykiska ohälsans våndor och hjälper de svaga att få styrka.

Året är 1996 och Christer svettas uttalat från armhålorna och antiperspirantia hjälper inte. Då fattar Christer det mest ödesdigra beslutet i sitt liv och tackar ja, till en nervavskärning i bröstkorgen, ETS (endoskopisk thorakal sympatektomi). 

För Christer och 100-tals andra blev operationen början på ett helvete.

Livet tog en vändning. Från att arbeta i team, övergick Christer till ensamarbete hemma hos klient. Det gick inte att vara med vänner när kläderna hela tiden var blöta, och skorna luktade.

I 15 år fungerade Christer som människa. Sedan skrev SSDV riktlinjer som exkluderade alla patienter som svettades från andra kroppsdelar än händer och armhålor. 

SSDV:s riktlinjer skrevs för att begränsa vården av patienter med hyperhidros. Över en natt försvann fungerande behandling för 1000-tals patienter. En av dem är Christer som skadades och lämnades av svensk sjukvård.

 

Carl SwartlingSe fler liknande inlägg

Drömmar

Lort-Sverige

2024