Svettmottagningens logga

Barnet


Johanna är 16 år och har autism och hyperhidros. Hon är intelligent med A i alla ämnen utom vid muntliga presentationer, då C delas ut som betyg.

När hon står inför klassen, stiger nervositeten, svetten pärlar sig i pannan, paniken ligger på lut när första rännilen av svett når kinden. Hon kan sitt ämne, men hon är blockerad av skammen att stå blöt inför klassen.

–  Jag var 6 år när ingen ville hålla min blöta hand, berättar Johanna. I skolan blev jag helt ensam. Jag kände mig äcklig och det tyckte mina klasskamrater också.

Efter ett par år med mobbning hamnade Johanna i en ny skola. Hon drog ut ärmarna över händerna, skolkade på gymnastiken, tog med extra tröjor, men den rinnande svetten från ansiktet vid redovisning gick aldrig att dölja, därför blev det ett C i betyg.

–  Sjukvården nekade Johanna vård av hyperhidros för att hon var under 16 år. Husläkaren skrev ut tabletter mot inkontinens, som också kunde hjälpa mot hyperhidros, berättar mamma som är med vid konsultationen på Svettmottagningen.

Johanna börjar gymnasiet om 6 veckor. Hennes högsta önskan är att få svettas normalt inför skolstarten.

–  Hela min skoltid har präglats av mina svettningar. Jag identifierar mig som svettig, ofräsch och äcklig. Allt jag gör påverkas av mina uttalade svettningar, förklarar Johanna. I min nya skola vill jag inte vara “svett-Johanna”, jag vill kunna göra mitt bästa och må bra.

Jag förstår att Johanna har dubbla handikapp, autism och hyperhidros, som försvårar kommunikation med människor. Tänk om jag hade funnits för henne redan som 6-åring, att få henne att svettas normalt med botulinumtoxin.

–  Jag hade sluppit känna mig äcklig, vågat vara med på gymnastiken och stå inför mina klasskamrater och redovisa, berättar Johanna. Kan du hjälpa mig med ansikte, händer och armhålor innan jag börjar skolan?
–  Och vad kostar det?, undrar mamma.

Jag kommer hjälpa Johanna. Hon ska börja ett nytt liv som vuxen, och ångesten som präglat hennes barndom, ska försvinna och hennes trauman blir ärr.

Vad gör sjukvården, Försäkringskassan och hudspecialisterna (SSDV)? Ingenting. Dom vet inte ens att Johanna finns.

Johanna är verklig men heter något annat.

Carl SwartlingSe fler liknande inlägg

Massmedia

Brev från en medlem i SSDV

Vinterkläder och Svettning