Armsvett

I armhålorna finns tre olika typer av svettkörtlar; ekkrina, apokrina och apoekkrina. De apokrina svettkörtlarna producerar en knappt synlig lite oljig energirik svett som vid kontakt med hudytan äts av hudens bakterier. De nedbrytningsprodukter som bildas avger den karaktäristiska svettlukten. De ekkrina svettkörtlarna gör den svett som syns och som orsakar svettfläckar på kläderna. Denna svett består av vatten och koksalt. De apoeekkrina körtlarna är en hybrid av de ekkrina och apoekrina. Dessa körtlar gör liksom de ekkrina rikligt med svett som består av vatten och koksalt. Könshormoner stimulerar de apokrina och apoeekrina svettkörtlarna vilket förklarar att många med besvärande armsvett debuterar i tonåren.

Hur är det att ha armsvett?

Att sätta stora svettfläckar på kläderna känns ofräscht och generande. För att dölja svettfläckarna klär man sig ofta i vitt eller svart och dubbla lager kläder även varma dagar. Man tar ofta med extra tröjor som säkerhet. Rörelsemönstret är ofta påverkat med armarna utefter sidorna, räcker ogärna upp handen eller gestikulerar. Klädkontot är ofta högt då tröjor och skjortor förstörs av svett och deodoranter som tillsammans ger gula, ibland vita fläckar samt en lukt som inte alltid går att få bort med tvätt. Människor som lider av axillär hyperhidros (armsvett) har en försämrad livskvalitet.

Hur behandlar vi armsvett?

Vi behandlar med mikroinjektioner med botulinumtoxin över det hårbeprydda området i armhålan. För att minimera smärtan ges injektionerna med tunna nålar. Behandlingen tar 5-10 minuter och kräver ofta inte bedövning. Vill man ha bedövning kan en bedövningskräm (EMLA®) appliceras i armhålorna en timme före behandling.

Vilken är effekten?

Effekten kommer 2-3 dagar efter behandlingen och de flesta blir nöjda vid ett återbesök en månad senare. De flesta har effekt i 3-12 månader och upprepad behandling ger likartad effekt.

Vilka är biverkningarna?

Eventuella biverkningar är lindriga och övergående. Torrhet som kräver en mjukgörare under 1-2 veckor upplever vissa. Även att man svettas mer på annat ställe under en kort period rapporteras av vissa.