Armsvett

I armhålorna finns tre olika typer av svettkörtlar; ekkrina, apokrina och apoekkrina. De apokrina svettkörtlarna producerar en knappt synlig lite oljig energirik svett som vid kontakt med hudytan äts av hudens bakterier. De nedbrytningsprodukter som bildas avger den karaktäristiska svettlukten. De ekkrina svettkörtlarna gör den svett som syns och som orsakar svettfläckar på kläderna. Denna svett består av vatten och koksalt. De apoeekkrina körtlarna är en hybrid av de ekkrina och apoekrina. Dessa körtlar gör liksom de ekkrina rikligt med svett som består av vatten och koksalt. Könshormoner stimulerar de apokrina och apoeekrina svettkörtlarna vilket förklarar att många med besvärande armsvett debuterar i tonåren.

Hur är det att ha armsvett?

Att sätta stora svettfläckar på kläderna känns ofräscht och generande. För att dölja svettfläckarna klär man sig ofta i vitt eller svart och dubbla lager kläder även varma dagar. Man tar ofta med extra tröjor som säkerhet. Rörelsemönstret är ofta påverkat med armarna utefter sidorna, räcker ogärna upp handen eller gestikulerar. Klädkontot är ofta högt då tröjor och skjortor förstörs av svett och deodoranter som tillsammans ger gula, ibland vita fläckar samt en lukt som inte alltid går att få bort med tvätt. Människor som lider av axillär hyperhidros (armsvett) har en försämrad livskvalitet.

Det är många som upplever överdrivna svettningar under armarna som obehagligt och generande. Problem med armsvett börjar ofta under de sista åren som tonåring. Ungefär hälften av de som har överdrivna svettningar har en nära släkting med samma problem så mycket tyder på att problemet är genetiskt.

Hur behandlar vi armsvett?

Vi behandlar med mikroinjektioner med botulinumtoxin över det hårbeprydda området i armhålan. För att minimera smärtan ges injektionerna med tunna nålar. Behandlingen tar 5-10 minuter och kräver ofta inte bedövning. Vill man ha bedövning kan en bedövningskräm (EMLA®) appliceras i armhålorna en timme före behandling.

Vilken är effekten?

Effekten kommer 2-3 dagar efter behandlingen och de flesta blir nöjda vid ett återbesök en månad senare. De flesta har effekt i 3-12 månader och upprepad behandling ger likartad effekt.

Vilka är biverkningarna?

Eventuella biverkningar är lindriga och övergående. Torrhet som kräver en mjukgörare under 1-2 veckor upplever vissa. Även att man svettas mer på annat ställe under en kort period rapporteras av vissa.

Råd för att slippa armsvett

  • – Använd antiperspirant deodorant varje dag.
  • – Använd t-shirts, skjortor och tröjor som sitter löst runt armhålorna, helst bomull så att huden kan andas ordentligt.
  • – Tänk på att färgvalet på kläderna kan avslöja svetten mer eller mindre. I vita och svarta kläder syns svetten inte lika mycket, men om svetten får torka in i svarta tyger kan det bli vita kvarlämningar.
  • – När man ändå besöker toaletten passa på att tvätta sig under armarna med svalt vatten samt torka med papper.

Skillnaden mellan deodorant och antiperspirant

Deodoranter fungerar inte så att man slutar svettas, utan de döljer endast lukten och minskar antalet bakterier. Deodoranter som innehåller zink har antibakteriella egenskaper, vilket minskar svettlukten men inte svetten. Antiperspiranter dämpar svettproduktionen beroende på att de innehåller en ganska hög procent aluminiumklorid, vilket har en sammandragande effekt på svettkanalerna.